Независимо от това, дали е на естествено, смесено или изкуствено хранене, идва период, в който бебето трябва да бъде захранено.

Захранване наричаме заместването на едно млечно хранене с по-консистентна храна.

Неправилно е както прекалено ранното, така и прекалено късното захранване. За ранно захранване се приема заместването на млечно хранене преди 13-седмична възраст.

Първата храна, с която се замества млечно хранене е заленчуковото пюре. То се въвежда на 4-месечна възраст. Задължително се започва с готово пюре, като отначало се дават 5-6 лъжички, след което бебето се дохранва с мляко. За 7-8 дни постепенно се замества цялото млечно хранене с пюре. След 2 седмици първото следобедно хранене се замества с млечно-плодов кисел. Той представлява бебешка храна, която съдържа мляко, плод и зърнена съставка(брашно или нишесте).

На 5 навършени месеца резервите от желязо, които бебето е получило от майката по време на бременността са напълно изчерпани. Това налага в менюто да се включи богата на желязо храна - месото. За да предпазите бебето от анемия, през ден му давайте зеленчуково пюре с месо. В деня, в който пюрето е без месо, прибавяйте твърдо сварен жълтък. Започнете с 1/4 твърдо сварен 2-3 пъти седмично и постепенно увеличавайте докато достигнете до 1 жълтък през ден.