Всички имаме леки и удобни дрехи за лятото. Но замисляме ли се за краката и обувките? Те също имат нужда от удобство, здраве и естетика.

Проблемите

Според изследване, проведено наскоро в САЩ сред 100 души, летните чехли, с които ходим, може да доведат до проблеми. По време на изследването лекарите оценяват движението на крака и ходилото, обуто в различни видове чехли.

Основният извод е, че хората, които носят чехли, правят извънредно усилие с крака да задържат обувката на мястото й, което води до по-голямо натоварване на глезените и предната част на крака. Това натоварване липсва или е в по-малка степен, когато носим друг вид обувки. Когато ходим с чехли, стъпките ни са по-отсечени и това също води до допълнителни усилия.

За да се разреши този проблем, най-добре да използваме чехли, които са затворени отзад или поне фиксирани с каишка. Това ще намали усилието да ги задържим на крака. Препоръчва се и предните каишки на чехъла да бъдат по-стабилни. По този начин кракът ни няма да се изплъзва. Още една важна подробност на удобните чехли е вдлъбнатината за петата. Тя трябва да е добре изразена. Така кракът ще стъпи по-удобно и сигурно.

Без стабилна опора, стъпалото губи способност да поема ударите при ходене. По този начин глезенът, предната част на крака, коляното, бедрата и гръбнакът се натоварват повече. Затова лекарите съветват, ако ни предстои дълго ходене, да изберем маратонки или спортни обувки, за да не натоварваме излишно краката.

Усилията на коленете, бедрата и гърба да компенсират прекомерното натоварване може да доведат до здравословни проблеми, особено при хора, които са страдали от болки в тези области. Неудобната обувка може да доведе и до други изменения в стъпалото и глезена като появата на мазоли, постоянни болки в петата или ходилото, и дори до разтежения.

Какви трябва да бъдат удобните чехли?

На първо място трябва да имат опора за петата. Препоръчва се да имат каишки отзад или дори да са затворени. Добре е да са фиксирани и отпред, например чрез няколко каишки за повече стабилност. Ако искаме наистина да имаме удобни чехли за лятото, най-добре да си изберем някой ортопедичен модел.